Träna i utegym för en sund och hälsosam livsstil

Kropp och hjärna behöver motion för att må bra. Har vi en bra grundfysik orkar vi mer, blir gladare, friskare, piggare och får en bättre tankeverksamhet. Att kunna vara ute i naturen, få frisk luft, rensa tankarna och samtidigt kunna motionera och träna är för många att få det bästa av alla världar.

Varför inte kombinera löpträning, konditionsträning eller powerwalk med styrketräning utomhus i ett utegym? Utegymen är en perfekt mötesplats för att träffas och starta upp träningen eller varför inte avsluta vid ett? Och varför inte komplettera SPA-anläggningen med ett utomhusgym eller placera träningsredskapen med jämna mellanrum längs en vacker naturstig? Möjligheterna är många. 

Utform tillverkar utegym med en mängd olika träningsredskap för att ge kroppen och hjärnan en så allsidig träning som möjligt. Alla fristående redskap tillverkas i miljövänlig lärk alternativt tryckimpregnerat virke och tål att stå utomhus, år efter år. Flera av våra träningsredskap finns även i ett tillgänglighetsanpassat utförande och önskas hjälp med att välja redskap så erbjuder vi färdiga paket med utegym: Lilla, Mellan och Stora. Se nedan. 

Nytt för 2021 är vårt kompakta multifunktionella utegym i stål, Street Workout 1,  lämpligt för en stadsnära miljö där ytan kan vara något begränsad. 

Som en hjälp i valet av redskap har vi satt ihop en guide över muskelgrupper samt färdigheters som tränas vid respektive redskap. 

Komplettera gärna träningsstationen med Utforms informationstavla och träningsinstruktioner på hur redskapet skall användas för att undvika felaktig belastning. Informationstavlor i fler storlekar och utföranden.

Exempel på träningsinstruktion

Träningsvideor med förslag på övningar hittar du här: Träningsvideor

Vilsen bland redskapen eller i behov av extra utmaning?

I samband med köp av utegym och/eller Military Fitness bana från Utform finns nu möjlighet att boka en Introduktionskurs med en certifierad träningsinstruktör.

Vid kurstillfället går vår instruktör igenom era redskap och/eller hinder på plats tillsammans med er: ni får se och även själva utöva de vanligaste övningarna, tips på teknik att använda, samt förslag på några mer ovanliga och alternativa övningar. Slutligen kan ni få hjälp med förslag på träningsupplägg i utegymmet.

Efter kurstillfället får ni en förteckning över övningarna per redskap. Detta kan även ses som ett utmärkt tillfälle att utbilda "superanvändare", sådana som kommer att träna där ofta och sedan i sin tur kan ge tips till övriga motionärer.

Har ni önskemål på skräddarsytt upplägg så diskuteras detta tillsammans med instruktören vid bokningstillfället. 

Säkerhet

Utform ser säkerhet som en mycket viktig del i utvecklingen av våra produkter, inte minst utveckling av träningsutrustning. Våra träningsredskap är anpassade efter den europeiska standarden för permanent installerad fitnessutrustning för utomhusbruk, SS-EN 16630:2015.

Adda (tidigare SKL Kommentus)

Utform är sedan ett par år tillbaka ramavtalsleverantör av Park och Lekplatsutrustning gällande Utegym hos Adda, tidigare SKL Kommentus. För mer info vänligen kontakta oss.

Armar/axlar

I Utforms sortiment finns ett flertal träningsredskap som tränar armar/axlar: bl a stocklyft, armhäv och armgång. Samtliga finns att få både i lärk och tryckimpregnerat och många även i ett tillgänglighetsanpassat utförande.

Mage/rygg

Sit-up ramp, Över/Under och Rygglyft är några av de träningsredskap som tränar mage/rygg. Samtliga finns att få både i lärk och tryckimpregnerat och vissa även i ett tillgänglighetsanpassat utförande.

Ben

Knäböj, upphoppsstubbar och häckar är exempel på Utforms träningsredskap för ben. Samtliga finns att få både i lärk och tryckimpregnerat och många även i ett tillgänglighetsanpassat utförande.

Stretching

Utform erbjuder två olika stretchingredskap för utomhusbruk: stretchyta och stretchingbom. Båda finns att få både i lärk och tryckimpregnerat och stretchytan kan tillgänglighetsanpassas.

Tillgänglighetsanpassade redskap

Träning är viktigt för alla, oavsett utgångsläge. Flera av Utforms träningsredskap finns i ett tillgänglighetsanpassat utförande (benämnd TG).